Projekat ,,Izaberi Evropu” održan u Gradskoj opštini Vračar – LDP Vračar

U periodu od 9. do 12. maja 2019. godine realizovan je projekat ,,Izaberi Evropu” koji je podržan od strane Evropske unije, kroz program Evropa za građane i građanke, a koji je u Gradskoj opštini Vračar okupio preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije. Kroz interaktivan i dinamičan program, ovaj projekat je nastojao da uključi učesnike i građane sa lokala u EU izborne diskusije i da im omogući da steknu uvid u sve benefite koje bi imali ili imaju kao građani Evropske Unije.

Događaj na Vračaru je zvanično otvoren konferencijom za medije na kojoj su se mladima obratili Sem Fabrici, ambasador i šef EU Delegacije u Srbiji, Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar i Ivan Despotović, predsednik Udruženja Građana ,,Libero”. Polazeći od želje da ohrabre mlade ljude da učestvuju u procesu donošenja odluka, svaki govornik je mladima predstavio svoju perspektivu značaja učešća mladih na izborima i sličnim procesima kojima uređuju svoje društvo i život.

U svetlu izbora za Evropski parlament, debate i diskusije širom Evrope, uključujući i zemlje koje su izvan EU, otvorile su pitanje „Zašto nam je potrebna Evropska unija“. U potrazi za odgovorom na ovo pitanje, projekat ,,Izaberi Evropu” je iskoristio ovaj momentum i prebacio ovo pitanje na lokalni nivo i među mlade ljude, omogućavajući građanima da se uključe u diskusiju o načinu funkcionisanje EU, njenim demokratskim procesima i aktuelnim temama pred naredne izbore za evropski Parlament. Kroz program sastavljen od različitih događaja, aktivnosti, radionica i diskusija, učesnici su zajedno sa građanima Opštine Vračar imali priliku da istraže značaj EU i predstojećih evropskih izbora za mlade i građane na lokalu kroz prizmu različitih tema poput zapošljavanja, otvorenih granica, obrazovanja, migracija, socijalne politike, mobilnosti i sl., omogućavajući im sagledaju sve benefite evropskog građanstva. Nakon serije radionica i diskusija otvorenih za sve građane, učesnici su diskusiju premestili na Trg Nikole Pašića u okviru manifestacije „Grad Evrope“ koji je realizovala EU Delegacija u Srbiji. Učesnici su razgovarali sa građanima o izborima za Evropski parlament i temama koje su u sklopu tih izbora otvorene, pozivajući ih nakon toga da pošalju poruku svojim prijateljima u EU da učestvuju na izborima, u vidu personalizovane razglednice napravljene na Foto butu ,,Izaberi Evropu”.

Projekat ,,Izaberi Evropu” je realizovalo Udruženje Građana ,,Libero” u partnerstvu sa Gradskom opštinom Vračar, Proni centrom za omladinski razvoj i Opštinom Bijeljina iz Bosne i Hercegovine, organizacijom Interkultura i Opštinom Butel iz Severne Makedonije, Javnim zavodom Mladi Zmaji Grada Ljubljane iz Slovenije i organizacijom ,,Konnect International” iz Brisela, Belgije.

Ostavite odgovor