Otvorena izložba „BUM Generacija Milenijalaca“ – LDP Vračar

Izložbom ,,BUM GENERACIJA MILENIJALACA”, studenata master studija Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, otvorena je svečano manifestacija Nedelja  kulture na Vračaru u galerijskom prostoru Gradske opštine Vračar. Izložba se realizuje  u organizaciji Gradske opštine Vračar i Udruženja građana Balkan Urban Movement.

U prisustvu velikog broja građana, predsednik Skupštine opštine Vračar Mihailo Grupković obratio se posetiocima, izrazivši zadovoljstvo što izložbom mladih umetnika započinje manifestacija Nedelja  kulture na Vračaru, koja se drugu godinu zaredom održava, sa ciljem da lokalna zajednica približi građanima umetnost nizom kulturnih programa. Takođe je najavio i pozvao posetioce, da isprate sve događaje u okviru manifestacije  Nedelja kulture na Vračaru.

Lea Embeli, Barbara Đokić, Bojan Radišić, Branislav Šošić, Nevena Crnogorac, Veljko Vučković i Željana Stojanović, studenti u klasi profesora Nikole Kolje Božovića na FPU izložili su 29 ulja na platnu predstavivši se kao markirane individualnosti. Upravo je u obraćanju posetiocima, profesor Božović istakao:“ U savremenoj umetnosti ne postoji dominantna estetika i zato svaki izlagač izražava svoju poetiku. Nadam se da ove mlade umetnike čeka lepa budućnost i da što lakše i bolje ostvare svoje stvaralaštvo, ali im treba obezbediti prostor. Podsetiću vas, njujorško rukovodstvo donelo je sredinom 20. veka zakon  po kome je svaki investitor objekta, morao da izdvoji jedan posto ukupnog budžeta za likovnu i primenjenu umetnost. Obzirom da se u Beogradu danas puno gradi, valjalo bi takav zakon implementirati i kod nas“, završio je svoje obraćanje Božović.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da besplatno posete izložbu od 3. do 15. oktobra 2019. godine, svakog dana od 10 do 20 časova.

Nedelju kulture na Vračaru čini niz manifestacija i dešavanja čiji je cilj promocija moderne umetnosti i podizanje svesti o njenom značaju za razvoj lokalne zajednice. U periodu od 4. do 6. oktobra u prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ biće održan „Vikend ulične umetnosti“. Nakon toga, 8. septembra sa početkom u 19 časova u sali GO Vračar biće odigrana i interaktivna predstava „Ogledalo“, koja se bavi mladima koji istražuju sliku o sebi i razvoju ličnog identiteta. Za kraj manifestacije „Nedelja kulture na Vračaru” zainteresovani građani moći će da prate onlajn tribinu pod nazivom „Umetnost kao sredstvo revitalizacije urbanog ambijenta“ koja će biti održana 10. oktobra u 18 časova.

Ostavite odgovor