Održana prva Letnja pozorišna scena na Kaleniću – LDP Vračar

Gradska opština Vračar uz tehničku podršku Centra za obrazovanje i kulturu ,,Božidarac 1947 – Beograd” prvi put je organizovala manifestaciju LETNjA POZORIŠNA SCENA NA KALENIĆU u  subotu, 31. avgusta i nedelju, 1. septembra 2019. godine.

Predstave su izvedene na improvizovanoj pozorišnoj sceni novouređenog vračarskog platoa kod Viške ulice, pored Kalenić pijace. Pre početka izvođenja svake predstave, prisutne je pozdravio predsednik Skupštine opštine Vračar, Mihailo Grupković  sledećim rečima: ,,Opština Vračar odlučila je da ove godine  prvi put organizuje  Letnju pozorišnu scenu na novouređenom vračarskom platou pored Kalenić pijace, koji donekle i podseća svojim izgledom na improvizovanu pozornicu  i na taj način  lokaciji  damo  novi duh i sadržaj za koji se nadamo da će postati tradicionalna  narednih godina. U današnjim uslovima ubrzane životne dinamike,  neophodno je da gradski trgovi, platoi, skverovi ne budu samo mesto preko kojih će ljudi da protrče u žurbi, već treba da ih svojim određenim sadržajem i duhom, jednostavno nateraju da malo predahnu i da im makar na trenutak  odvuče pažnju od njihovih svakodnevnih briga”.

U toku dvodnevne manifestacije od 11 časova odigrane su dve  predstave za najmlađe sugrađane   ,,Vuk i tri praseta” i ,,Čudna šuma”.

Pozorišna bajka ,,Vuk i tri praseta” je izvedena uz aktivno učešće dece, od kojih su deca u publici  u jednom delu predstave dobila glumačke zadatke. U predstavi su igrali:  Bojana Tušup Sandra Janković i Miljan Prljeta. Pored važnih životnih poruka koje jasno prenosi, ova predstava ima za cilj i da pomogne deci da zavole pozorišnu umetnost.  Predstava „Čudna šuma“  je topla, zabavna, raspevana bajka u kojoj su igrali  Bojana Tušup, Sandra Janković i Miljan Prljeta. Predstava „Čudna šuma“ je oaza puna ljubavi i sreće. Glavna poruka predstave je,  da moramo sačuvati prirodu oko nas. Kada bi svako zasadio po jedno drvo, zalio cvet i pokupio đubre, svet bi bio mnogo lepše mesto, kao i da su ljubav, prijateljstvo i radost moćni pokretači životne energije i da ih takođe treba čuvati i negovati.

U 20 časova oba dana vikenda odigrane su predstave za odrasle ,,Kišobran za dvoje” (igrali: Nada Macanković i Miljan Prljeta) i ,,Generalna proba Nušića” (igrali: Bojana Tušup, Sandra Janković i Miljan Prljeta).

„Kišobran za dvoje“  je romantična  duokomedija, inspirisana delima našeg dramskog klasika Aleksandra Popovića. U ovoj romantičnoj komediji, prepunoj životnih situacija, dvoje glumaca su publiku uveli u čudesni svet pijačnih ljudi.

,,Generalna proba Nušića” je vodviljska komedija u kojoj troje glumaca tumače dva i po umetnika koji se hrabro hvataju u koštac sa Nušićevim delom ,,Gospođa ministarka”. U predstavi  publika je imala priliku da vidi delove najpoznatijih scena iz Nušićeve komedije ,,Gospođa ministarka”, tako da  je ova predstava svojevrsni omaž našem najboljem komediografu.

 

Ostavite odgovor