ODRŽAN PRVI VIKEND ULIČNE UMETNOSTI NA VRAČARU – LDP Vračar

U okviru Nedelje kulture na Vračaru koja se realizuje u oktobru, ove godine se prvi put održao i Vikend ulične umetnosti u galeriji Božidarca od 4. do 6. oktobra.

 

Nedelja kulture na Vračaru promoviše savremenu umetnost i skreće pažnju na značaj kulture i umetnosti za razvoj lokalne zajednice.

 

Ove godine se u okviru Nedelje kulture održao i prvi Vikend ulične umetnosti, kako bi se ovaj specifičan vid umetnosti sačuvao i popularizovao, jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja.

 

U okviru vikenda ulične umetnosti:

 

  • U galeriji Božidarca su izložene fotografije ulica i fasada Vračara odabrane na Instagram foto konkursu, izložba će trajati do 14. oktobra
  • Poznati beogradski umetnik JUNK je oslikao mural na zgradi Božidarca, i veselim simbolima predstavio želju za znanjem i napredovanjem.
  • Istoričar umetnosti Srđan Tunić iz organizacije ,,Street Art Walks Belgrade” je održao dva predavanja na otvorenom o uličnoj umetnosti na Vračaru. Na predavanjima su prisutni mogli da otkriju bogatsvo umetnosti na ulicama, ali i da saznaju, između ostalog, razlike između različitih pojava (grafiti, street art murali), njihove lokalne i globalne istorije, različitih tehnika i umetnika koji mogu da se vide na Vračaru.
  • Fotograf Aleksandar Đorđević, autor knjige „Street Art Belgrade”“ je održao radionicu za fotografisanje ulične umetnosti tokom koje je predstavio osnove fotografije, specifičnosti vezane za fotografisanje ulične umetnosti i tehnike obrade fotografija.

 

Na predstavljanju izložbe i murala gostima su se obratili predsednik Skupštine opštine Vračar Mihailo Grupković, direktor centra za obrazovanje i kulturu ,,Božidarac 1947” Vladimir Kljajić i Aleksandar Đorđević ispred Udruženja građana „Kruna“.

 

Vikend ulične umetnosti je organizovalo Udruženje građana ,,Kruna” u saradnji sa Opštinom Vračar i Centrom za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“. Projekat se sufinansira iz budžeta Gradske opštine Vračar.

Ostavite odgovor