INTERNACIONALNI DEBATNI TURNIR ,,BELGRADE OPEN“ ODRŽAN U GRADSKOJ OPŠTINI VRAČAR – LDP Vračar

Akademska debatna mreža Otvorena komunikacija je 27. i 28. jula 2019. godine, 19. godinu za redom, organizovala Internacionalni debatni turnir pod nazivom ,,Belgrade Open“.

Zahvaljujući gostoprimstvu Gradske opštine Vračar, prvi dan ovogodišnjeg turnira se održao u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ na Neimaru, a zatim su se drugog dana turnira polufinalne i finalne debate održale u svečanoj sali Opštine Vračar.

Pred početak finala turnira, učesnicima se obratio Mihailo Grupković, predsednik Skupštine Gradske opštine Vračar, sledećim rečima: ,,Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Opštine Vračar. Čast mi je što Opština Vračar svojim aktivnostima zaslužila da bude domaćin jednog od najpoznatijih Internacionalnih debatnih turnira, a takođe i domaćin mladim učesnicima iz cele Evrope koji ovde imaju priliku da se upoznaju sa svim prednostima pravila debatovanja, kao jednom od najvažnijih pravila u savremenim i demokratskim društvima.“

Debatni turnir ,,Belgrade Open“ je jedan od najznačajnijih debatnih turnira na ovim prostorima, a učešće na njemu uzimaju timovi iz cele Evrope, kao i sa najprestižnijih univerziteta potput Univerziteta Oxford, Kembridž, Sajens Po, i drugih.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je preko trideset timova od kojih je pet bilo iz Srbije i svi oni su imali priliku da učestvuju u debatama sa raznovrsnim aktuelnim temama, a debate su se vodile na engleskom jeziku.

Pobednici ovogodišnjeg turnira su David Metz i Louis Honee sa holandskog Lajden Univerziteta, a za najboljeg govornika turnira je proglašen Kit Mercer sa Univerziteta Oxford. Jedan naš debater je sa svojim partnerom došao do finala turnira, dok se jedan srpski tim plasirao u polufinale.

Ostavite odgovor