OTVORENO SAVETOVALIŠTE ZA LGBT+ OSOBE U OKVIRU NEDELjE LjUDSKIH PRAVA – LDP Vračar

OTVORENO SAVETOVALIŠTE ZA LGBT+ OSOBE U OKVIRU NEDELjE LjUDSKIH PRAVA

Udruženje Da se zna! je, u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar i Centrom za obrazovanje i kulturu  ,,Božidarac – 1947 Beograd”, otvorilo Savetovalište za LGBT+ osobe. 

Ovaj rezultat ostvaren je kao deo projekta „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama“ koji je Da se zna! sproveo uz podršku Trag fondacije. 

Ova saradnja je od izuzetnog značaja za LGBT+ zajednicu na više nivoa – na području Beograda otvoren je prostor gde će LGBT+ ljudi moći da se konsultuju radi pravne ili psihološke podrške, ali i svi građani i građanke koji žele da se na bilo koji način informišu o LGBT+ zajednici i podrže je. 

Ali takođe zato što je organ javne vlasti, odnosno Gradska opština Vračar, prepoznao značaj ovakve inicijative i na ovaj način rešio da se uključi u borbu za ravnopravnost građana i građanki.

Posebnu podršku u procesu ustupanja prostora pružio je Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar.

„Ova aktivnost Gradske opština Vračar realizuje se u okviru Druge nedelje ljudskih prava, koja je u celosti posvećena obeležavanju sedamdesetogodišnjice usvajanja Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Gradska opština Vračar razume odgovornost lokalnih organa vlasti  u promovisanju vrednosti zaštićenih međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda, aktivno doprinosi zaštiti građanki i građana od diskriminacije, uključujući i osnov seksualne orijentacije i rodnog identiteta,  podiže vidljivost  problema sa kojima se LGBT osobe suočavaju i ističe  važnost partnerstva sa akterima civilnog društva u afirmaciji ljudskih prava na lokalnom nivou.“ – istakao je Mihailo Grupković.

Ovu odluku pozdravio je i svesrdno podržao direktor Ustanove kulture Božidarac, Vladimir Kljajić, koji je ovom prilikom izjavio:

„Božidarac je posvećen da postane mesto okupljanja svih građana i građanki beogradske opštine Vračar samim tim inkluzija i podrška neprivilegovanim grupama je deo naša odgovornost kao javne ustanove. Takođe želimo da damo primer i drugim organizacijama da u procesu evropskih integracija i podizanju standarda u poštovanju ljudskih prava treba da vodimo računa o LGBT+ zajednici i da u saradnji sa civilnim društvom gradimo sigurno okruženje za njihovo ostvarivanje kao punopravnih građana i građanki. Sve ovo je moguće zahvaljujući gradskog opštini Vračar koja je poštovanje ljudskih prava stavila u sam vrh svojih prioriteta tako i naših.“

Počev od 15. januara 2019. godine, LGBT+ osobe, kao i svi zainteresovani građani i građanke, moći će da dođu u učionicu broj 8 unutar Božidarca, ul. Radoslava Grujića 3, gde će ih dočekati naši aktivisti i aktivistkinje. 

Nadamo se da je ovo samo prvi korak u našoj saradnji i ovom prilikom izražavamo želju da će i druge jedinice javne uprave slediti ovakav primer i snažnije se uključiti u borbi za pravedniju i inkluzivniju Srbiju!

Ostavite odgovor