KULtura – Novi trendovi, nove priče – LDP Vračar

KULtura – Novi trendovi, nove priče

Gradska opština Vračar i Udruženje građana BUM u saradnji sa partnerima i predstavnicima civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovenije i Makedonije realizuju projekat „KOOLtura – Novi trendovi, nove priče“.  Ovaj projekat sprovodi se uz pomoć programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“.

 

Svečano otvaranje događaja koji se održava u okviru ovog projekta održano je u subotu, 6. oktobra 2018. godine u zgradi Gradske opštine Vračar. Veliki broj mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Belgije okupio se u Beogradu kako bi kroz metode neformalnog obrazovanja učili o značaju umetnosti i kulture u izgradnji poverenja i saradnje među ljudima različite verske, kulturne i nacionalne pripadnosti.

 

Na početku svečanog otvaranja, brojnim gostima i predstavnicima medija obratio se Mihailo Grupković, predsednik Skupštine Gradske opštine Vračar, koji im je poželeo dobrodošlicu. On je naglasio ogroman značaj koji kulturne razmene i mobilnost umetnika imaju u procesu pomirenja i osnaženja saradnje među ljudima jugoistočne Evrope. Osim toga, mobilnost omogućava umetnicima da se povežu sa svojim kolegama iz cele Evrope, izgrade saradnju i razviju kanale komunikacije kako bi svoj rad učinili pristupačnijim i atraktivinijim mladima.  

Danijela Maljević, predsednica Udruženja građana BUM, izjavila je da je osnovna namera partnera projekta KOOLtura da omogući mladima da se pokrenu i da u okviru procesa razmene mladih uče o različitim kulturama i upoznaju se sa značajem umetnosti u izgradnji evropskog građanstva. 

 

Na kraju ceremenije otvaranja, govorio je i Nikola Kolja  Božović, likovni umetnik i član organizacionog odbora Oktobarskog salona, koji je naglasio značaj ove kulturne manifestacije za razvoj savremene vizuelne umetnosti u Srbiji. On je izjavio da je jedini nedostatak Oktobarskog salona činjenica da se on održava samo u Beogradu, dok građani manjih mesta nemaju priliku da uživaju u vrhunskoj umetnosti. Upravo zbog te činjenice projekti poput „KOOLtura- Novi trendovi, nove priče“ predstavljaju jedinstvenu šansu mladih iz celog regiona da posete izložbe u okviru Salona i upoznaju se sa aktuelnim trendovima u savremenoj umetnosti.

 

Cilj projekta „KOOLtura – Novi trendovi, nove priče“ je povećanje dostupnosti kulture kroz promociju mobilnosti umetnika i umetnosti u regionu južne i jugoistočne Evrope. Posebna pažnja posvećena je  motivisanju umetnika i ustanova kulture iz našeg regiona da koriste digitalne kanale komunikacije kako bi svoje poruke učinili pristupačnijim i atraktivnijim mladima koji treba da postanu njihova nova publika. Osnovna želja partnera na ovom projektu jeste, da navedu mlade da počnu da posećuju kulturne događaje van svojih gradova i zemalja i da kulturu vide kao jedan od razloga zašto je dobro upoznati se sa ljudima koji pripadaju drugoj naciji, religiji ili kulturi.

Ostavite odgovor