I dalje se krije istina o smrti gardista Jakovljevića i Milovanovića – LDP Vračar

I dalje se krije istina o smrti gardista Jakovljevića i Milovanovića

Četrnaest godina nakon smrti dvojice gardista Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića na dužnosti, njihove porodice i javnost i dalje nisu saznale istinu o ovom slučaju.

Činjenica da i dalje nisu razjašnjene okolnosti pod kojima su ova dvojica mladića, koji su časno i pošteno obavljali svoju dužnost prema ovoj zemlji, izgubili živote, bacaju ogromnu ljagu na institucije ove zemlje, koje su zakazale po ko zna koji put, dajući za pravo čitavoj zemlji da misli da su pravi krivci i zločinci ponovo ostali nekažnjeni.

Od smrti dvojice gardista, u Srbiji je promenjeno nekoliko vlasti. Nijedna nije imala očigledno nikakav interes da ovaj slučaj reši i da porodicama stradalih mladića ponudi bar malo utehe i zadovoljenje pravde. Umesto toga smo dobili situaciju da se svako ko se bavio ovim predmetom trudio da ne uradi mnogo, valjda u strahu od toga šta se evntualno može kriti iza odgovora na pitanje zašto su taj dan ugašena dva mlada života.

Poražavajuće zvuči činjenica da toliko ministara, državnih komisija, vojnih istražnih organa i nezavisnih istraživača, patologa i forenzičara nije bilo dovoljno da se reši slučaj zbog kojeg je nepovratno narušen ugled Vojske Srbije, koja treba da bude ponos svih građana zemlje koju brani, a ne sklonište za one koji misle da u njeno ime i dalje mogu da ćute o zločinima u kojima su učestvovali ili čiji su svedoci bili.

Apelujemo na pravosuđe, Vladu Srbije, predsednika države i sve druge nadležne državne organe da učine sve kako bi se rešio slučaj pogibije gardista Jakovljevića i Milovanovića, čije porodice i dalje u neverici tragaju za zadovoljenjem pravde. Dužnost i zadatak ove države da se svakoga dana bavi ovom temom i da uradi sve kako zaborav ne bi bio jači od istine.

Mi, kao građani, moramo takođe da pokazujemo zainteresovanost za ovo pitanje, jer koliko vredi ljudski život ako ni posle 14 godina ne znamo kako u krugu vojnog objekta može tek tako neko da strada i da se posle toga ponude objašnjenja za taj čin koja vređaju razum svakog pojedinca?

Ostavite odgovor