OPŠTINA VRAČAR U NEDELJI PONOSA – LDP Vračar

OPŠTINA VRAČAR U NEDELJI PONOSA

14 sep 2018

Od 2012. godine izmenama Krivičnog zakona uveden je član „54a“. Ovim članom Zakona uvedena je obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela učinjena iz mržnje.
U znak podrške u Gradskoj Opštini Vračar održano je predavanje i izložba o primeni člana 54a Krivičnog Zakonika Srbije. Na otvaranju događaja prisutnima se obratio Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar, i tom prilikom izjavio “Drago mi je da je opština Vračar uključena u program Nedelje ponosa, te da se izložba i predavanja o primeni člana 54a Krivičnog zakonika ovde organizuju, čime šaljemo i ove godine jasnu poruku podrške ne samo održavanju Nedelje ponosa, već i ukupnim naporima institucija i građana u eliminaciji diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije.“
O tome kako se ovaj član primenjuje i da li se primenjuje u praksi govorili su Dragoslav Barzut i Miloš Kovačević, iz Udruženja građana „Da se zna!“, koje je član Organizacionog odbora Beogradskog Prajda 2018.godine. Ovo udruženje se bavi evidentiranjem nasilja i diskriminacije nad LGBT+ osobama, kao i pružanjem pravne i psihološke podrške žrtvama.
Svi zainteresovani mogu posetiti izložbu u holu Opštine Vračar, tokom Nedelje ponoso do 16. septebra.

Ostavite odgovor