U Srbiji postoji dovoljno energije i potencijala za konkretniju evropsku politiku – LDP Vračar

U Srbiji postoji dovoljno energije i potencijala za konkretniju evropsku politiku

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, nakon sastanka sa Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Ovo je redovan sastanak, bilo ih je toliko do sada. Ovoga puta je mnogo više pažnje poklonjeno susretu nego što je to uobičajeno. Što se nekog mog utiska tiče jedan normalan razgovor o svim otvorenim pitanjima.

Ono što je važno Liberalno-demokratskoj partiji je, svakako, to pitanje nasleđenih problema i otvorenih problema iz prošlosti pod čijim pritiskom mi ne možemo izgraditi normalno društvo i sa njima se treba suočiti što pre – tu mislimo na Kosovo i na Bosnu i Hercegovinu koja je pred nama, s obzirom na to da je naredne godine izborna godina tamo. Naravno, izveštaj o napretku zemlje, različiti pogledi na pojedine zaključke u tom izveštaju, na stav Evropske komisije po pitaju ekonomskog razvoja, vladavine prava, slobode medija, to su bile neke teme o kojima smo razgovarali.

Ono što je najvažnije, svakako, je ta spremnost koju smo iskazali da razgovaramo, da se ne povlačimo pred problemima, da uprkos, makar što se mene tiče, svih tih nesporazuma koji postoje između vlasti i opozicije moramo imati snagu da razgovaramo ukoliko nas taj razgovor dovodi do rešenja onih problema koji makar našoj deci mogu garantovati normalan život kakav već mi nismo imali ili ga nemamo sada – tu mislim, pre svega, na Kosovo. Druge kolege iz opozicije su iznele svoje stranačke stavove, oni će vam to preneti da ne komentarišem to što su oni rekli.

Ponavljam, najvažnije je to što sam pokušao da uverim da, uprkos tom „mršavom“ rezultatu opozicije na izborima i toj očiglednoj nemoći, sasvim sigurno u Srbiji postoji dovoljno energije i potencijala za jednu konkretniju evropsku politiku, za otvoren razgovor o članstvu Srbije u NATO, za drugačiji regionalni nastup i za potpuno drugačije međusobne odnose.

Ostavite odgovor