Poštovati sve žrtve kosovskog ludila, odluka ne sme biti izgovor za eventualni prekid dijaloga Beograda i Prištine – LDP Vračar
Današnja odluka Apelacionog suda u Francuskoj o puštanju na slobodu Ramuša Haradinaja i ignorisanje našeg zahteva da bude isporučen Srbiji je sasvim očekivan epilog vešemesečnog iščekivanja šta će sud na kraju uraditi. Sami smo sebe doveli u poziciju da drugi rešavaju naše probleme, pa je tako i sada Francuska procenjivala koja će odluka biti manje štetna, da li ona koja će pratiti našu ljutnju i osećaj velike nepravde ili bes kosovskih Albanaca koji koji bi nastao u slučaju izručenja Haradinaja Srbiji.

Svi narodi na Balkanu već dve decenije pokazuju samo razumevanje za svoje žrtve i u isto vreme veličaju kao heroje one koji su počinili najteže zločine i koji su bili predvodnici politike koja se završila u krvi. Tako kosovski Albanci danas slave Haradinaja, kao što mi to činimo u slučaju Ratka Mladića ili Hrvati u slučaju Gotovine. Zbog toga kada razmišljam o jednom ovakvom slučaju, koji će sasvim sigurno dodatno otežati dijalog Beograda i Prištine, prvo pomislim da živimo i dalje kao taoci neodgovorne Miloševićeve politike i da još plaćamo cenu te politike pune mržnje i nerazumevanja prema svojim susedima, od čega se ni danas nismo distancirali na pravi način. Iskreno žalim i poštujem sve žrtve kosovskog ludila, i Albance čija smo tela našli u masovnim grobnicama u Batajnici, i Srbe koji su stradali u zločinu na Radonjićkom jezeru i hiljade ljudi za čijim ostacima tragamo i dalje i jedni i drugi. Te žrtve obavezuju, opominju i zahevaju više odogovrnosti kod svih.

Ova odluka ne sme biti izgovor za eventualni prekid razgovora predstavnika Beograda i Prištine, jer time dovodimo u opasnost celo kosovsko društvo i sve građane Srbije, pošto se nalazimo u periodu konstantnog podizanja tenzija i pretnjama novih ratova i sukoba.

Naše tužilaštvo za ratne zločine sve dokaze o zločinima Ramuša Haradinaja treba da preda nedavno formiranom specijalnom tužiocu za ratne zločine OVK na Kosovu i na taj način stvarno zaštiti porodice svih žrtava rata na prostoru Kosova i pruži im bar malo pravde posle razočarenja koje su danas osetili.

Ostavite odgovor