U Srbiji je vlast generator problema i krize – LDP Vračar

U Srbiji je vlast generator problema i krize

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, na konferenciji za medije u Skupštini Srbije govorio o prekidu sednice parlamenta i predsedničim izborima.

 

„Parlament se gura na društvenu marginu“

Sve što se danas desilo samo je prilog toj definiciji koja Srbiju opisuje kao potpuno haotičnu zemlju i kao društvo u kojem je, zapravo, generator problema i krize sama vlast koja je dužna da probleme, koji su već hronični, rešava. Tišina se najviše se čuje, i mislim da će Vučić razumeti da bi bilo preskupo za njega u predsedničkim izborima guranje parlamenta na ovakav način na društvenu marginu. Nije prvi put, i prethodne vlasti su po pravilu gledale da ućutkaju opoziciju u predsedničkim kampanjama, ali su za to plaćali veliku cenu. Ako je nešto potrebno Srbiji onda je to normalan odnos vlasti i opozicije u ovako nenormalnom vremenu koje davi čitav svet. Žao mi je što vlast to ne razume, a pozivam društvo da ih kazni, ukoliko nastave na ovakav način da se ponašaju, da ih kazni na izborima. Posebno je loše to što smo mi održali konsultacije, na njima normalno razgovarali, a nakon toga dobili taj šamar u lice od predsednice parlamenta koji mislim da niko ne zaslužuje. U redu, ako je to oblik njihove borbe za vlast, sami su odabrali model i neka se ne žale na ono što će ih sačekati u toj izbornoj kampanji. Za to nisam, ja sam za parlament, za raspravu, za rad u skladu sa Poslovnikom i za obavljanje naših poslaničkih dužnosti. To je ono što mogu da vam kažem i nadam se da će oni to shvatiti, da je ovo samo prekid koji zaista podstiče na konsultacije koje treba da obavimo.

„Nema neophodnog ujedinjenja evropskih snaga zbog ličnih ambicija“

Vi znate da ja volim konje, i kada su me zbog toga kritikovali, uvek sam odgovarao kontra pitanjem: Da li znate nekoga ko ih ne voli? Ali, parlament nije mesto za priču o konjima i o trojanskim konjima, i ako možete da budete konkretniji onda ću i ja biti konkretniji nego što sam to do sada bio. Ujedinjenje opozicije je oduvek bila večita težnja dela društva koji se u opoziciji nalazi, i do tog ujedinjenja nije dolazilo zbog političkih razloga, i u ovom trenutku postoje prepreke za ujedinjenje opozicije u Srbiji. Vlast se ujedinila, ne samo oko Vučića, vlast se ujedinila i oko želje svih onih koji su deo vladajuće koalicije da na vlasti ostanu. Opozicija ne može da se ujedini, po mom mišljenju, zbog političkih razlika. Danas u Srbiji dominiraju tri tipa političara – oni sa glavom u devedesetim, oni sa glavom u pesku i oni koji se ponašaju kao da glavu nemaju. I zbog toga nemojte od mene da tražite jedinstvo sa onima sa kojima se nikada politički nisam slagao.

A ako govorimo o jedinstvu demokratskih i evropskih snaga u zemlji, onda je ono neophodno i njega nema, pre svega, zbog toga što su u ovom trenutku prevagnule lične ambicije, ne govorim o sujetama, nego lične ambicije i planovi koji su posledica činjenice da svi u predsedničke izbore ulaze sa unapred definisanim pobednikom tih izbora, pa da onda u izborima traže nešto drugo – traže šansu za sebe nakon izbora i to treba pošteno reći.

Što se LDP-a tiče, nikada neću podržavati politički sistem u kome ne postoje stranke, a posebno se neću složiti sa idejom da treba da podržim izbornu kampanju bez stranaka čiji je jedini cilj, zapravo, pravljenje novih stranaka – jer je to jednako neodgovorno kao i ono što je uradila Maja Gojković kad je prekinula ovde sednicu parlamenta. Želeo sam dogovor Jankovića i Vuka Jeremića.

Vrlo sam jasno rekao šta sam rekao o kandidaturi Jeremića kada je ona najavaljenja – mislim da je to „torpedovanje“ ideje o zajedničkom kandidatu opozicije jer je bilo jasno da Jeremić ne može da dobije onu podršku koju bi dobio Saša Janković. Isto mislim i o najavljenoj kandidaturi pokreta Dosta je bilo, oni imaju pravo na to, ali mislim da je energija koja se na to ulaže destruktivna i da je ona usmerena, pre svega, na korist Pokreta u tim izborima, a ne na nešto što bi bilo šire i što bi moralo da bude u prvom planu, a to je izvlačenje Srbije iz slepe ulice u kojoj se nalazi.

Vučić to nije uradio, u nekim planovima je uspešan i imam razumevanja za to, ali na onom ključnom poslu on nema adekvatan rezultat. Nije uspeo da prevaziđe podele koje nas opisuju kao najnesposobnije društvo u Evropi u ovom trenutku, i nigde nećemo stići na takav način, a sve ono što je deo odgovornosti LDP-a, mi od te odgovornosti ne bežimo, nju preuzimamo i nosićemo je. Interesuje me šta će biti sa Srbijom dan nakon izbora, pa da se suočimo, još jedanput, sa onim što mi zapravo jesmo. Ne mislim da je to trenutak u kome treba da fakturišemo račun za tu vrstu ponašanja, ali mislim da će to biti situacija u kojoj će država doći u pitanje kičme, a ne pitanje trojanskog konja na jednoj ili drugoj strani.

Ostavite odgovor