Nadam se da će moj gest zaustaviti obračune među strankama i snagama građanske orijentacije – LDP Vračar

Nadam se da će moj gest zaustaviti obračune među strankama i snagama građanske orijentacije

Predsednik LDP-a i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović napustio je svoj klub kako bi priskočio u pomoć LSV-u Nenada Čanka, koji je, odlaskom Marinike Tepić, ostao bez neophodnih pet poslanika. Ovo je prvi slučaj u četvrt veka dugoj istoriji višestranačja da lider jedne stranke napusti svoj klub i pristupi klubu druge stranke. Čanak za “Politiku” kaže da je ovo gest solidarnosti, da je reč o interventnom rešenju i da niko ne očekuje da Jovanović zauvek napusti svoj klub i ostane u drugom.

LSV je inače u srpski parlament ušao na zajedničkoj izbornoj listi sa LDP-om i SDS-om Borisa Tadića, a klub je formirao sa Goranom Čabradijem (Zelena stranka), koji je u parlament ušao sa svojom manjinskom listom. Odlaskom Tepićeve, Čankov klub bi bio praktično utašen. Jovanovićev gest bez presedana u parlamentarnoj istoriji to je sprečio.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je u pisanoj izjavi svoj potez ovako objasnio:

„Ne želim da se od Skupštine pravi buvlja pijaca i tezga na kojoj se poslanici kupuju i prodaju.

Nadam se da će moj gest zaustaviti obračune među nama, strankama i snagama građanske orijentacije, koje su prevelika manjina u zemlji da bismo smeli da pomislimo da vodimo međusobne ratove.

Moramo da čuvamo jedni druge… Pogrešno je i šteta je da zbog predsedničkih izbora Skupština ostane bez LSV-a, autentične vojvođanske partije. Ako neko treba da nestane neka to budu politike zločina i stranke koje su ih sprovodile, ekstremisti koji nas vraćaju u devedesete, a ne bilo ko od simbola beskompromisne borbe protiv ludila koje nam se ponovo vraća u život, između ostalog i zbog toga što su građanske demokratske snage same sebi prečesto bile najveći neprijatelj.

Nenad Čanak i njegova stranka su sa svim pijetetima i hipotekama koje ih prate potrebni Srbiji i ja sam ih podržao jer sam siguran da je svima potrebno više demokratije, solidarnosti, tolerancije, više odlučnosti u borbi za građanske slobode i ljudska prava, više Vojvodine i svih njenih vrlina.

LDP je i ledomac koji krči put i najodaniji čuvar svega što je ugroženo a potrebno društvu. Zato smo uvek najodlučnije delovali protiv politike devedesetih i zato danas moramo da pomognemo kako bi se sačuvala LSV, jedna od nezaobilaznih stranaka koja je i tada i danas, kada je zemlja na sličan način ugrozena, bila retko uporište ideje evropske Srbije.“

Poslanička grupa LDP-a, koju su činila četiri njegova i dva poslanika SDA Sulejmana Ugljanina, posle Jovanovićevog odlaska imaće pet članova.

Na naše pitanje zašto je Jovanović odlučio da lično pomogne LSV-u, budući da je on lider stranke, LDP-u su nam rekli da bi svako drugo rešenje ostavilo mesta za manipulacije i  spekulacije. Da je, kako kažu, neko od poslanika LDP-a priskočio u pomoć LSV-u, sasvim sigurno bi se pojavile medijske priče o nekom cepanju stranke, ovako tome mesta nema. Kako su nam rekli, ovo je interventno rešenje, a svakako će se o nekom drugom razgovarati.

Kako je došlo do ovog rešenja, za „Politiku“ je objasnio Nenad Čanak:

„Požalio sam se Čedi Jovanoviću na situaciju u kojoj smo se našli zbog očiglednog pokušaja da se razbije poslanički klub u kome se mi nalazimo. On se vrlo ljubazno ponudio da formalno dâ svoj potpis i da bude peti u poslaničkom klubu, čime nam je pomogao da ga zadržimo posle nemoralnog odnošenja mandata od strane naše bivše poslanice Marinike Tepić. To nam omogućava da nastupamo u parlamentu koristeći pogodnost koju on pruža. To je, s jedne strane, bio Čedin način da iskaže svoje neslaganje sa gestom Tepićeve, sa druge način da pokaže solidarnost sa strankom sa kojom je bio nekoliko mandata u koalicionim odnosima na izborima i posle izbora.“

Koliko ova, u najmanju ruku, neobična situacija može da potraje, Čanak, kao ni LDP, ne precizira, ali ističe:

„Ovo je interventno rešenje, tek toliko da se pokaže da ljudi iz različitih stranaka, koje povezuju iste vrednosti, umeju da se ponašaju solidarno i sa razumevanjem. Ovo je zaista sjajan presedan, poučan za sve koji gledaju kako izgleda parlamentarni život u skupštini, jer je jedan od retkih primera da neko hoće da pomogne iz čistih ubeđenja.“

Hoće li ovo „overiti“ neku novu saradnju na izborima, naročito na parlamentarnim, ukoliko ih bude? Čanak kaže da je LSV i na prethodnim izborima bio u koaliciji sa LDP-om, ali i u prošlosti, da su njihovi kontakti permanentni, bez obzira na to da li su na izbore izlazili zajedno, jer ih povezuje sličan sistem vrednosti.

„Ne znam šta nosi dan, a šta noć, ali znam da se, ipak, dobro dobrim vraća, a zlo zlim“, kaže Čanak.

Opstanak kluba LSV-u je omogućio da zatraži promenu člana Odbora za evrointegracije iz redova LSV-a Marinike Tepić i, istovremeno, zatraži smenu Tepićeve sa mesta predsednika odbora, budući da je ta funkcija data poslaničkom klubu LSV – Zelena stranka.

„Politika“, M. Čekerevac

Ostavite odgovor