Srbija i dalje u velikoj meri talac nacionalizama, probleme rešavati, a ne produbljivati – LDP Vračar

Srbija i dalje u velikoj meri talac nacionalizama, probleme rešavati, a ne produbljivati

Jovan Najdenov, portparol Liberalno demokratske partije, govori za Deutsche Welle.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće 9. januara obeležavanju Dana RS u Banjaluci. Da li je to produbljivanje postojećih problema u regionu?

Iako je Ustavni sud BiH osporio referendum o Danu RS-a, predsednik RS-a Milorad Dodik nije se ustručavao da najavi nove referendume i da govori o samostalnosti Republike Srpske. „Takav potez u skladu je sa onim što radi većina političara na Balkanu – umesto da rešavaju probleme, oni samo stvaraju nove i stare  produbljuju“, ocenio je portparol opozicione Liberalno demokratske partije (LDP) u Srbiji Jovan Najdenov.

Srbija talac nacionalizma i Milorada Dodika

„Srbija je i dalje u velikoj meri talac nacionalizma, a što se tiče BiH – talac Milorada Dodika. To teranje inata Tomislava Nikolića je nešto što nikoga ne treba da iznenadi, jer od kada je postao predsednik Srbije, konstantno radi na tome da Srbija i ostale zemlje u regionu ne dođu do dogovora koji bi podrazumevao pomirenje i konačno otpočinjanje regionalne saradnje“, kaže Najdenov u razgovoru za DW.

Prema mišljenju Najdenova, Republika Srpska „svoju sreću neće naći ukoliko tera inat ostatku BiH“. „Naprotiv, ona će svoj puni smisao dobiti tek kada bude potpuno poštovana od strane Bošnjaka i Hrvata u BiH“.

Razlog za zabrinutost?

„Ono što radi Dodik apsolutno ne iznenađuje i Srbija mora na svaki način da utiče koliko god da je to moguće u pravnom i političkom smislu, da zaustavi to divljanje Milorada Dodika, kojeg smo svi svedoci već dugo ovde na Balkanu“, kaže Najdenov.

Umesto da jača zategnute odnose, Beograd treba da svim svojim snagama utiče na to da ojača evropske vrednosti, ne samo u Srbiji, već i na prostoru celog Balkana, naglašava Najdenov. „Treba da bude normalno da predsednik Srbije, zemlje koja  je odlučila da definitivno postane član EU i napravi taj korak ka pridruženju porodici evropskih naroda, ode u Sarajevo, da ode u Zagreb, i da se oko toga ne diže nikakva pompa ili prašina“.

Politika Srbije prema BiH u 2017.

Prema mišljenju Jovana Najdenova, teško je predvideti kako će se razvijati odnosi Srbije i BiH, ali ključna stvar je da Srbija paralelno rešava probleme koji nju opterećuju i one koje ima sa zemljama u regionu. „Nije tu samo pitanje BiH, vidimo da prethodnih dana ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pokušava da zbog svojih političkih pozicija, uoči predstojećih izbora, posvađa Srbiju sa susedima, sa Crnom Gorom, sa Makedonijom, sa Hrvatskom, posle svega onoga što smo imali prethodnih meseci i godina u odnosima sa tim zemljama“.

Srbija, dodaje on, mora da sarađuje sa zemljama u regionu, i treba konačno staviti tačku na politiku sukoba. „Srpski političari, ali i političari u drugim zemljama u regionu treba da shvate da politika sukoba ne može i ne sme biti alternativa normalnom životu, jer su svi građani u regionu svesni da bez normalnog suživota i saradnje, bez konačnog pomirenja, Balkan neće doživeti sudbinu koje su doživele zemlje razvijenog sveta“, zaključuje Jovan Najdenov.

Razgovarala: Una Sabljaković

Ostavite odgovor